Διαχείριση Αιφνίδιων Ψυχοπιεστικών Γεγονότων

stress and other symptoms

 

Επιστημονικό Σημείωματης Δρ. Αθηνάς Στεφανάτου, MBPsS, MSc, PhD, Ψυχολόγου,Επιστημονική Συνεργάτης της Ergonomia.

 Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και η περιρρέουσα ανασφάλεια δημιουργούν προϋποθέσεις να βρεθούμε αντιμέτωποι με ανθρώπους που:

  • βιώνουν αίσθημα αδιεξόδου εξαιτίας του ότι κλονίζεται η πεποίθηση ότι ο κόσμος είναι ασφαλής
  • εξιδανικεύουν το παρελθόν ενώ το μέλλον τους φαίνεται ανύπαρκτο
  • δυσκολεύονται στον προσδιορισμό στόχων
  • αναφέρουν σωματικά συμπτώματα: αίσθημα παλμών, αίσθημα πνιγμονής, τρόμος, ζάλη, κόπωση, δύσπνοια, πόνος στο στήθος και σημεία εφίδρωσης, συμπτώματα αυξημένου επιπέδου συνείδησης, αυξημένο αντανακλαστικό τρομάγματος και υπερεπαγρύπνης μυϊκή τάση ή πονοκεφάλους, προβλήματα στο στομάχι
  • διακατέχονται από αίσθημα μοναξιάς, συναισθήματα τάσης και εκνευρισμού, υπερβολικής λύπης, ευερεθιστότητας, νευρικότητας, δυσκολίας στη συγκέντρωση, διαταραχές στον ύπνο.

Ο τρόπος για να αντιμετωπίσουμε ένα ψυχοπιεστικό γεγονός είναι η ομαλή προσαρμογή στα καινούρια δεδομένα. Επειδή είναι απαραίτητο να διατηρήσουμε την απόδοσή μας, να διαφυλάξουμε τις σχέσεις εμπιστοσύνης και συμμαχίας, ιδού μερικές προτροπές:

  1. Σκεφτείτε με νηφαλιότητα τις αλλαγές που απαιτούνται ώστε να ανταποκριθείτε στην αλλαγή με το μικρότερο κόστος, αφού όμως πρώτα εκτιμήστε με ψυχραιμία τις επιδράσεις που τα νέα δεδομένα φέρνουν στην προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική ζωή σας.
  2. Διατηρείστε τη ρουτίνα σας, ανταποκρινόμενοι στα καθημερινά σας καθήκοντα. Στον επαγγελματικό στίβο, μην προβείτε σε αλλαγές χωρίς να έχετε δώσει χρόνο στον εαυτό σας να εκτιμήσει την κατάσταση. Οι επιχειρήσεις, όπως και οι χώρες, είναι άνθρωποι και όχι στείρα συστήματα. Τα ψυχικά τους αποθέματα δεν είναι ατελείωτα. Η διατήρηση σταθερότητας είναι σημαντική στην καλή προσαρμογή.
  3. Αποφεύγετε την καταστροφολογία. Παρακολουθήστε τις εξελίξεις από αξιόπιστες πηγές.
  4. Κοινωνική ευαισθητοποίηση. Θεωρείται και ως βασική αξία στην εργασία: να κατανοήτε και να αντιδράτε κατάλληλα στις ανάγκες των συνανθρώπων σας.  Σε ώρες κρίσης το κοινό καλό γίνεται επιδίωξη – το προσωπικό όφελος οδηγεί στην απομόνωση.
  5. Συγκεντρωθείτε στον στόχο σας  χωρίς όμως να υπερεκτιμάτε τις δυνάμεις και αντοχές σας. Εστιάστε στην συμπεριφορά των άλλων όχι στις απόψεις τους.
  6. Κάντε οικονομία δυνάμεων. Μην ανοίγετε μέτωπα. Επιζητείστε την «ανακωχή» ή ακόμη καλύτερα «κάνετε ειρήνη».
  7. Διαφυλάξτε την υγεία σας. Προσπαθείστε να κοιμηθείτε, να φάτε σωστά, να μην αρρωστήσετε. Μην κάνετε χρήση ουσιών ή οτιδήποτε ανεβάζει τον δείκτη επικινδυνότητας στην συμπεριφορά σας.

Θυμηθείτε ότι από τα γράμματα της λέξης STRESS, ξεκινούν έξι αγγλικές λέξεις που αποτελούν τον οδηγό μας σε περίοδο κρίσης:

  • Sleep / καλός ύπνος
  • Talking / επικοινωνία
  • Rest / ξεκούραση
  • Exercise / άσκηση
  • Support / υποστήριξη
  • Spirit / θετικό πνεύμα

 

Τύπος άρθρου

Νέα της Εταιρείας
2015-06-18