31 Μαΐου 2023: Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος

cigarettes

«Διακοπή καπνίσματος, επιλογή ζωής με υγεία και ευρωστία.
Δώστε στο άτομο  την επιλογή και εκείνο θα παρακινηθεί»

Άρθρο της Κατερίνας Αντωνοπούλου, Business psychologist, Certified Executive Coach, τμήμα ErgoWell-Being της Ergonomia,  με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος, 31 Μαΐου 2023.


Οι Deci  & Ryan(2000),  στο πλαίσιο των θεωριών των κινήτρων (self -determination theory), απέδειξαν πως παρακινούμαστε από την ανάγκη εκπλήρωσης τριών αναγκών: Αυτονομία: Έχω τη δυνατότητα να κάνω την επιλογή ή με αναγκάζουν άλλοι να το κάνω; Ικανότητα: Μπορώ να το κάνω; Έχω τη γνώση; Έχω την πίστη πως μπορώ; Αίσθηση του ανήκειν: Νιώθω πως ανήκω κάπου, σε μια ομάδα, σε μια κοινότητα; Προφανώς υπάρχει μια διαφοροποίηση αν μιλούμε για εξωτερική ή εσωτερική κινητοποίηση.

Τι είναι πιο ισχυρό, τι με κινητοποιεί περισσότερο; Να συνεχίσω να καπνίζω/ατμίζω ή να ζήσω μια ζωή απαλλαγμένη από το τσιγάρο και τις επιπτώσεις αυτού στην υγεία μου; Άραγε θα μπορούσε αυτή η θεωρία να μας υποστηρίξει στις επιλογές μας σε επίπεδο καπνίσματος;

Βήμα πρώτο:  Είμαι ενήλικας και έχω τη δύναμη και την ευθύνη της επιλογής: α)Προτιμώ να καπνίζω και ας ξέρω πως σε περίπτωση ασθενειών ή στην περίπτωση του covid έχω έως και 50% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξω σοβαρή ασθένεια και θάνατο από τον ιό (Anon., 2021). β)Προτιμώ να πάρω την ευθύνη και να επιλέξω να έχω σωματική και ψυχολογική ευεξία.

Βήμα δεύτερο:  Άραγε θα μπορούσα να το κόψω; Έχω τη γνώση να το κάνω; Την πίστη πως θα τα καταφέρω; Έχω τη στήριξη που χρειάζομαι; Υπάρχουν  λύσεις, όπως τα δημόσια ιατρεία διακοπής καπνίσματος, φαρμακευτική υποστήριξη, ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη. Έχω τη γνώση πού να απευθυνθώ; Μελετώντας δυο διαφορετικά group ανθρώπων με σοβαρά ιατρικά θέματα που είχαν εξίσου μεγάλη εσωτερική κινητοποίηση, παρατηρήθηκε μεγάλη διαφορά ως προς την επίτευξη του στόχου όταν υπήρχε υποστήριξη (π.χ coach, ψυχολόγος, γιατρός). Το group που έλαβε υποστήριξη πέτυχε το σκοπό τους (διακοπή καπνίσματος) στο 85% των περιπτώσεων, έναντι του δεύτερου group (30%), που το προσπάθησαν μόνοι. Μια άλλη έρευνα αποφάνθηκε πως οι καπνιστές που ήταν πιο συνειδητοποιημένοι και αποφασισμένοι να σταματήσουν το κάπνισμα, το κατάφεραν σχετικά εύκολα στο 54%, το 27% το πέτυχαν σχετικά δύσκολα και το υπόλοιπο ποσοστό με πολύ μεγάλη δυσκολία. Συνεπώς, ΤΙ εμένα με κινητοποιεί; Ποια είναι η βαθύτερη σκέψη; π.χ. να γεννήσω/μεγαλώσω ένα υγιές παιδί, να ζήσω πολλά χρόνια απαλλαγμένη/ος από ασθένειες (οι καπνιστές ζουν 14 χρόνια λιγότερα με κακή υγεία).

Για τους λάτρεις της ESG: Έχω οικολογική συνείδηση και θέλω να κάνω κάτι για αυτό. Υπάρχει επισιτιστική κρίση και ο WHO κάνει έκκληση για αλλαγή των καλλιεργειών καπνού με βιώσιμές καλλιέργειες. Αν δεν υπάρχει η ζήτηση, δεν υπάρχει η ανάγκη.

Βήμα τρίτο: Μήπως καπνίζω για κοινωνικούς λόγους; Τι κάνει η παρέα μου/οι γύρω μου; Μήπως έχω συνδέσει την χαλάρωση με το ποτό και το τσιγάρο;  Στους χώρους που επιθυμώ να διασκεδάζω με περιορίζει το τσιγάρο; Παλιότερα ήταν μόδα το τσιγάρο και το βλέπαμε από ταινίες ως σειρές. Πλέον που προβάλλεται μια περισσότερη αθλητική κουλτούρα, εγώ τι επιλέγω να κάνω; Άθληση με τσιγάρο γίνεται; Επίσης, βλέπω γύρω μου ανθρώπους να καπνίζουν με hi-tech gadgets. Αν ανήκω σε αυτό το group, για ποιο λόγο ανήκω; Για κοινωνικούς λόγους;  Για λόγους prestige; Τι δηλώνει αυτό για την αυτο-αξία μου;

Είναι όλα θέμα επιλογής και κινητοποίησης. Βρες τη στήριξη που χρειάζεσαι και καθιέρωσε τη 31/5 ως πρώτη μέρα αυτό-φροντίδας στο ταξίδι της ψυχικής και σωματικής σου ευεξίας.


Ακολουθεί ενημερωτικό υλικό για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δωρεάν:

Τύπος άρθρου

Νέα του Κλάδου
Οδηγίες
2023-05-29