Παγκόσμια Ημέρα Εκπαίδευσης | 24/1/2024

education

«Η εκπαίδευση είναι το πιο ισχυρό όπλο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αλλάξετε τον κόσμο»
         (Nelson
Mandela)


Κάθε χρόνο στις 24 Ιανουαρίου ο ΟΗΕ (Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών) εορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Εκπαίδευσης, με σκοπό να τονίσει το ρόλο της εκπαίδευσης στην ειρήνη και την ανάπτυξη. Η εκπαίδευση αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, δημόσιο αγαθό και δημόσια ευθύνη. Χωρίς την συμβολή ποιοτικής και ισότιμης εκπαίδευσης, στόχοι όπως η δια βίου παροχή ευκαιριών για μάθηση και η ισότητα των φύλων αποτυγχάνουν. Είναι σημαντικό λοιπόν, να δώσουμε προτεραιότητα στην εκπαίδευση για να υπάρξει πρόοδος προς όλους τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης στα πλαίσια μιας παγκόσμιας ύφεσης, αυξανόμενης ανισότητας και κλιματικής κρίσης. (1)

Σήμερα, 250 εκατομμύρια παιδιά και νέοι δεν πηγαίνουν στο σχολείο και 763 εκατομμύρια ενήλικες είναι αναλφάβητοι. (1) Το σχολείο έχει σημαντικό ρόλο στην προαγωγή της υγείας και της ασφάλειας των παιδιών και τους βοηθά να καθιερώσουν δια βίου υγιή πρότυπα και συνήθειες. Όλοι θέλουμε τα παιδιά μας να είναι ασφαλή: να μπορούν να παίζουν ελεύθερα στην παιδική χαρά, να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες, να πηγαίνουν συναρπαστικές εκδρομές που διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες και να έχουν διαπαιδαγωγούς που αποτελεσματικά διαχειρίζονται τους κινδύνους. Είναι ευκαιρία, σε αυτό το πλάισιο, να μάθουν τα παιδιά τη σημασία της υγιεινής διατροφής, της άθλησης καθώς και το πώς να διαχειρίζονται κάποιες χρόνιες καταστάσεις, όπως το άσθμα, ο διαβήτης, η επιληψία, οι τροφικές αλλεργίες και η κακή στοματική υγεία. (2) Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως, φροντίζοντας την  υγεία και την ασφάλεια των παιδιών μας, διαμορφώνουμε υγιείς ενήλικες.

Είναι κοινώς αποδεκτό, βέβαια, πως ο ρόλος της εκπαίδευσης δεν περιορίζεται στα θρανία. Η κατάρτισή μας σε θέματα διαχείρισης κινδύνων στο χώρο εργασίας είναι ένας μόνο τομέας που αξίζει να εφιστίσουμε την προσοχή μας καθώς υγιή εργασιακά περιβάλλοντα προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια και οι εργαζόμενοι είναι πιο παραγωγικοί. Η εκπαίδευση συμβάλει στη μετάδοση εννοιών ασφάλειας, στη διασφάλιση της κατανόησης των κινδύνων και του τρόπου ελέγχου τους, προωθώντας εν τέλει αποτελεσματικές πρακτικές κατά τη διάρκεια της εργασίας.

Δεν υπάρχει απάντηση για το ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος να εκπαιδευτούμε αποτελεσματικά, καθώς ο καθένας από εμάς έχει διαφορετικές προτιμήσεις, στόχους και στυλ μάθησης. Ωστόσο, σας παραθέτουμε κάποιες στρατηγικές για να βελτιώσετε την ικανότητα μάθησης:

  1. Μπορείτε να συσχετίστε τις νέες πληροφορίες με αυτές που ήδη γνωρίζετε και να συνδέσετε τις διαφορετικές έννοιες και θεματικές.
  2. Παρατηρήστε τον ευατό σας και μαθαίνετε από τα λάθη σας, αντί να τα αποφεύγετε ή να τα αγνοείτε.
  3. Διατηρήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής με επαρκή ύπνο, άσκηση και κοινωνική αλληλεπίδραση για να εξασφαλίσετε τη σωστή λειτουργία του σώματος, νου και πνεύματος και να βελτιώσετε την ευημερία σας. (3)

Σε ένα σύγχονο κόσμο δεν μπορεί να λείπει και η τεχνολογία, η συμβολή της οποίας μας διευκολύνει με υβριδικά μοντέλα εκπαίδευσης προσφέροντας νέες προκλήσεις και εμπειρίες διάδρασης. Οι ψηφιακοί μετασχηματισμοί με αφορμή την πανδημία COVID-19 προσέφεραν στον εκπαιδευτικό τομέα συστήματα διαχείρισης μάθησης (LMS) και άλλα ψηφιακά εργαλεία που επιτρέπουν την συνέχιση της διδασκαλίας και διευκολύντας την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και διασφαλίζοντας την αδιάλειπτη εκπαίδευση. Παράδειγμα αποτελούν οι εκπαιδεύσεις “e-learning”, οι οποίες έχουν μεγάλη αξία γιατί βελτιώνουν την μάθηση, ενισχύουν την συνεργασία και επιτρέπουν στον εκπαιδευόμενο να επιτύχει υψηλότερο επίπεδο ικανοποίησης και κατανόησης. (4)

 

Βιβλιογραφία:

(1) International Day of Education | UNESCO. https://www.unesco.org/en/days/education.

(2) About CDC Healthy Schools. 11 July 2023, https://www.cdc.gov/healthyschools/about.htm

(3) “How to Become a More Effective Learner.” Verywell Mind, https://www.verywellmind.com/how-to-become-a-more-effective-learner-2795162. Accessed 11 Dec. 2023.

(4) Tîrziu, Andreea-Maria, and Cătălin Vrabie. “Education 2.0: E-Learning Methods.” Procedia - Social and Behavioral Sciences, vol. 186, May 2015, pp. 376–80. ScienceDirect, https://doi.org/10.1016/j.sbspro.2015.04.213.

(5) World Bank (n.d.). Remote learning, EdTech & COVID-19. (2020). Washington, DC: The World Bank.

Τύπος άρθρου

Νέα του Κλάδου
2024-01-19