Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας, 20 Μαρτίου 2018

happy world day

Το “φαινόμενο” της ευτυχίας απασχολεί ερευνητές και ειδικούς εδώ και πολλά χρόνια. Έχουν διατυπωθεί ποικίλοι ορισμοί, καθώς επίσης έχουν προταθεί πολλοί τρόποι κατάκτησής της. Οι άνθρωποι προσδίδουν στην ευτυχία χαρακτηριστικά μικρής Θεάς και προσεύχονται στη δύναμή της. Δεν αντέχουν τον πόνο ή τη θλίψη και προσεύχονται να ξεφύγουν γρήγορα από δύσφορα συναισθήματα, ώστε να νιώσουν χαρούμενοι. Ορισμένοι έχουν ταυτίσει την ευτυχία με διαφορετικά επιτεύγματα (γάμος, επαγγελματική ανέλιξη κ.ο.κ.), με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε ένα αδιάκοπο ανταγωνιστικό παιχνίδι.

Πού έχουμε φτάσει σήμερα έπειτα από χρόνια μελέτης και προσπάθειας στην επίτευξη της ευτυχίας; Αρχίζουμε να προσδίδουμε στην ευτυχία την έννοια της ικανοποίησης και του νοήματος. Η ευτυχία δεν είναι πια μια κατάσταση που μας συμβαίνει τυχαία, αλλά εμπεριέχει την πρόθεση και τη νοηματοδότηση. Ευτυχισμένοι θεωρούνται εκείνοι που ζουν σύμφωνα με τις άξιες τους, που δείχνουν προθυμία να βιώσουν ακόμα και δυσάρεστες έμπειρες, προκειμένου να γίνουν λίγο πιο σοφοί. Ο τρόπος ζωής που οδηγεί στη σοφία είναι πλούσιος από εμπειρίες τόσο με θετικό όσο και με αρνητικό πρόσημο.

Τη στιγμή που αρχίζουμε να παλεύουμε να ξεφορτωθούμε τις αρνητικές εμπειρίες, άρα και τα αρνητικά συναισθήματα, μετατρέπουμε τον εαυτό μας σε ένα δυστυχισμένο ταξιδιώτη. Ενώ κατανοούμε ότι δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από δυσάρεστα βιώματα, συνεχίζουμε τις προσευχές στη Θεά Ευτυχία.

Αξίζει να πιστέψουμε στη δύναμη της άντλησης νοήματος από τη ζωή και τις πράξεις μας και να εστιάσουμε στις προσωπικές μας επιλογές. Όταν ξεκινήσουμε με πνεύμα τόλμης και εξερεύνησης να ζούμε σύμφωνα με τις δικές μας ανάγκες, τότε είναι πιθανό να βιώσουμε πηγαία ικανοποίηση. Και ίσως τότε γίνουμε οι ίδιοι πηγή έμπνευσης για τον ίδιο μας τον εαυτό σταματώντας τις προσευχές σε κάθε είδους “Θεό”.

Προγράμματα Υποστήριξης Ανθρώπινου Δυναμικού (EAP)

 

Άρθρο της Σταυρούλας Σανίδα, Ψυχολόγος EAP της Ergonomia

 

Τύπος άρθρου

Νέα της Εταιρείας
2018-03-20