Lock out - Tag out - Try out (LOTOTO)

μηχανήματα

H διαδικασία Lock-out Tag-out μας επιτρέπει να απομονώσουμε και να επισημάνουμε το σημείο απομόνωσης μιας πηγής ενέργειας ενός μηχανήματος ή μίας εγκατάστασης (ηλεκτρική, πνευματική, υδραυλική κλπ.) ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος της ανεπιθύμητης εκκίνησης. Η παραπάνω διαδικασία θα πρέπει να προηγείται πάντα της συντήρησης. 

Η Ergonomia παρέχει  ολοκληρωμένες υπηρεσίες σύνταξης διαδικασιών LOTOTO «tailor made» για γραμμές παραγωγής αλλά και μεμονωμένα στοιχεία εξοπλισμού. 

Μια τυπική διαδικασία LOTOTO (Lock OutTag OutTry Out) αφορά τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν για την ασφαλή στάση και θέση σε ακινησία του συνόλου ή μέρους του εξοπλισμού που περιλαμβάνει μία εγκατάσταση, μαζί με την πρόληψη της εκούσιας ή ακούσιας εκκίνησης αυτού κατά την διάρκεια μιας επέμβασης οπότε θα τεθούν σε κίνδυνο οι εργαζόμενοι σε αυτόν.

Μία διαδικασία LOTOTO περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια: 

  • Θέση του εξοπλισμού που θα υποστεί επέμβαση σε «κατάσταση μηδενικής ενέργειας».
  • Ασφαλής και διακριτή απομόνωση του εξοπλισμού από όλα τα δίκτυα παροχής ενέργειας τα οποία τον εξυπηρετούν 
  • Τοποθέτηση  πινακίδων σήμανσης απομόνωσης του εξοπλισμού. 
  • Έλεγχος της απομόνωσης του εξοπλισμού και δοκιμαστική εκκίνηση του εξοπλισμού απ’ όλα τα πιθανά σημεία εκκίνησης για την επιβεβαίωση της αδυναμίας εκούσιας εκκίνησης.  
  • Δοκιμαστική εκκίνηση της συσκευής (ίσως και το πιο επικίνδυνο) όπου καταργούνται μερικώς τα σημεία απομόνωσης προκειμένου το προσωπικό επέμβασης να εκτελέσει τις απαραίτητες λειτουργίες του εξοπλισμού για την επέμβαση. 
  • Επανεκκίνηση της συσκευής και απόδοσή της στην παραγωγική διαδικασία. Κατά το στάδιο αυτό πραγματοποιείται με απόλυτα ελεγχόμενο τρόπο η αφαίρεση και συλλογή των κλειδωμάτων, η αποκατάσταση των διακοπών και η διασφάλιση ότι όλος ο εξοπλισμός LOTO έχει απομακρυνθεί από τα μηχανήματα.

Η Ergonomia έχοντας στο ενεργητικό της πληθώρα έργων αναβάθμισης μηχανημάτων και γραμμών παραγωγής αναφορικά με την συνθήκη «zero access» και απόδοσης σήματος «CE» (για την απόδοση του οποίου απαιτείται η πρόβλεψη σταθερών σημείων απομόνωσης, «τύφλωσης» και κλειδώματος εκκίνησης) παρέχει ως υπηρεσία την σύνταξη οδηγίας LOTOTO «tailor made» για γραμμές παραγωγής αλλά και μεμονωμένα στοιχεία εξοπλισμού.

Πιο συγκεκριμένα η Ergonomia μπορεί να αναλάβει: 

  • Την σύνταξη γενικών οδηγιών LOTOTO με βάση τα διεθνή ισχύοντα πρότυπα και οδηγίες εργασίας (EN ISO 14118:2018 Safety of machinery – Prevention of unexpected startup, OSHA 1910.147 The control of hazardous energy (Lock out Tag out), ANSI ASSP Ζ244.1 2016 The control of hazardous energy (Lock out Tag out) and alternative methods, NFPA 70E: Standard for Electrical Safety in the Workplace). 
  • Την σύνταξη οδηγιών για την ένταξη της διαδικασίας LOTOTO μέσα στα προγράμματα έκδοσης «αδειών λειτουργίας» που χρησιμοποιούνται από την εγκατάσταση. Στην περίπτωση όπου δεν υπάρχουν ανάλογες διαδικασίες έκδοσης «άδειας εργασίας» αναλαμβάνει την εκπόνηση των διαδικασιών αυτών. Συμπεριλαμβάνεται δε, και η εκπόνηση υποδειγμάτων των ανάλογων εντύπων έκδοσης άδεια εργασίας για την διαδικασία LOTOTO 
  • Την προδιαγραφή για τα υλικά «κλειδώματος – απομόνωσης εξοπλισμού», και αναλυτική περιγραφή για τους τρόπους και τα πεδία εφαρμογής αυτών. 
  • Την σύνταξη των ανάλογων οδηγιών για τη διαδικασία χορήγησης υλικών LOTOTO στο εμπλεκόμενο προσωπικό, τις οδηγίες προς το προσωπικό ελέγχου για την ορθή επιτήρηση και πιστοποίηση της τοποθέτησης των υλικών αυτών στο δίκτυο ή μηχάνημα προς απομόνωση και τέλος οδηγίες αφαίρεσης και συλλογής τους έτσι ώστε να επιβεβαιωθεί ότι όλα τα υλικά επιστράφηκαν και δεν παρέμειναν επί του μηχανήματος – δικτύου κατά την εκκίνηση 
  • Την σύνταξη γενικών οδηγιών ελέγχων απουσίας «συσσωρευμένης ενέργειας» (τάσης, πίεσης , κ.τ.λ.)  και εκούσιας εκκίνησης (Try Out) έτσι ώστε να επιβεβαιωθεί η ορθή έκβαση της διαδικασίας.  
  • Την σύνταξη οδηγιών για την σήμανση ακινησίας του εξοπλισμού με υποδείγματα πινακίδων απομόνωσης για τον εξοπλισμό. 
  • Την σύνταξη των οδηγιών για την μερική και ολική επανεκκίνηση του εξοπλισμού. 
  • Εκπαίδευση του προσωπικού στην ορθή εφαρμογή διαδικασιών Lock-Out/Tag-Out/Try-Out 

Κατηγορία

Μελέτες Βιομηχανικής Ασφάλειας