Wellness
Υγεία κι ευεξία στο επίκεντρο, για καλύτερη απόδοση.
Τι είναι αλήθεια το wellness;
Αρκεί να ανατρέξουμε στην ελληνική απόδοση της λέξης. Πρόκειται για τη λέξη ευεξία, που προκύπτει από το αρχαίο επίρρημα εὖ και το ἕξω (μέλλοντα του ρήματος ἔχω), όπου εὖ σημαίνει «καλά», «σωστά», «όπως αρμόζει».
Συνεπώς το wellness, ορίζεται ως η κατάσταση στην οποία κάποιος έχει αυτό ακριβώς που χρειάζεται για να αισθάνεται καλά. Αν και υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια για να καθορίσει κανείς το επίπεδο ευεξίας του, υπάρχουν και αρκετοί λόγοι που τεκμηριώνουν το wellness και ως ένα προσωπικό ζήτημα.
Ενδεικτικά προγράμματα και υπηρεσίες:
Διατροφική Υποστήριξη και Συμβουλευτική Άσκησης
Οι προτάσεις μας για τη βελτίωση των καθημερινών συνηθειών, βασίζονται στο τρίπτυχο αλλαγής της συμπεριφοράς: Γνώσεις-Περιβάλλον-Συμπεριφορά. Επιμορφωτικά σεμινάρια, focus groups, μετρήσεις σύστασης σώματος, λιπομετρήσεις και εξατομικευμένα πλάνα διατροφής για απώλεια βάρους, αποτελούν κάποιες από τις δράσεις της υπηρεσίας που τελούνται από πεπειραμένους διαιτολόγους. Η επικουρική συνδρομή ψυχολόγου σε ειδικές κατηγορίες προσωπικού (π.χ. βουλιμία) παρουσιάζει επίσης σημαντικά οφέλη. Η θεματολογία διαμορφώνεται σύμφωνα με τις ανάγκες, όπως: παχυσαρκία, διατροφή & στρες, αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, υπερχοληστερολαιμία, υπέρταση, οστεοπενία-οστεοπόρωση.
Πρόγραμμα Διακοπής Καπνίσματος
Το Πρόγραμμα Διακοπής του Καπνίσματος έχει σχεδιαστεί ειδικά, για επιχειρήσεις που επιθυμούν να υποστηρίξουν τους εργαζόμενούς τους στη διακοπή της βλαβερής αυτής συνήθειας. Το ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Απεξάρτησης από το Κάπνισμα πραγματοποιείται σε πρότυπο ιατρείο διακοπής καπνίσματος και σε αυτό μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν αποφασίσει να διακόψουν οριστικά το κάπνισμα. Η δράση πραγματοποιείται μέσα από ομαδικές και ατομικές παρεμβάσεις, τόσο σε ενημερωτικό όσο και βιωματικό επίπεδο και στοχεύει στην πρόληψη εκδήλωσης προβλημάτων υγείας και στη δημιουργία συνθηκών ευεξίας κατά την εργασία.
Nutrition Mind Re-Engineering
Στόχοι της συγκεκριμένης παρέμβασης στους εργαζόμενους μίας επιχείρησης είναι:
- Η ικανοποίηση ως προς την εικόνα του σώματος
- Η επίτευξη της αυτό-δέσμευσης ως προς τη διατήρηση ή την απώλεια βάρους
- Η ενίσχυση της αυτογνωσίας και αυτοπεποίθησης
- Η παγίωση νέων συμπεριφορών και συνηθειών
- Η ευελιξία και η διατήρηση υγιούς συμπεριφοράς σε συνθήκες αλλαγής
Εκτίμηση Διατροφικού μενού
- Αξιολόγηση του υπάρχοντος μενού εστιατορίου με τη μορφή των GDAs.
- Δημιουργία μενού «Υγιεινές Επιλογές».
- Μενού χαμηλών θερμίδων.
- Ειδικό μενού για εργαζόμενους με Διαβήτη.
- Μενού χαμηλού νατρίου (για άτομα με Υπέρταση).
- Μενού χαμηλών λιπιδίων (για άτομα με Καρδιαγγειακά Νοσήματα).
- Μενού χωρίς γλουτένη.
- Μενού με vegan επιλογές.
Εκδηλώσεις και Workshops Προαγωγής Υγείας & Ευεξίας
Απευθύνονται στο σύνολο του προσωπικού της εταιρίας. Υλοποιούνται από εξειδικευμένους διαιτολόγους-κλινικούς διατροφολόγους, ιατρούς, ψυχολόγους, μηχανικούς και εργονόμους και έχουν βιωματικό-διαδραστικό χαρακτήρα. Στοχεύουν στην παροχή υπεύθυνης πληροφόρησης, στην εξοικείωση των εργαζομένων με νέες μεθόδους προαγωγής της υγείας και ευεξίας και την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα που τους αφορούν.
Επίσης, στηρίζουν την πρόληψη ψυχοκοινωνικών κινδύνων στον εργασιακό χώρο και την ανάπτυξη κλίματος ευεξίας και ποιότητας ζωής. Συνήθως, γι’ αυτές τις εκδηλώσεις αξιοποιούνται οι θεματικές Παγκόσμιες Ημέρες: Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (28 Απριλίου) και η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία (Οκτώβριος).