Το Ψυχολογικό Κεφάλαιο "HERO"

psycap

Τμήμα ErgoWell-being by Ergonomia

Στο κατώφλι της νέας χρονιάς, είναι φυσικό να αναλογιστούμε τις φιλοδοξίες μας και να θέσουμε νέους στόχους. Είτε είστε ένα άτομο που χαράζει την προσωπική του πορεία, είτε ένας οργανισμός που κατευθύνεται μέσα από τις προκλήσεις ενός δυναμικού περιβάλλοντος, το κλειδί για το ξεκλείδωμα της επιτυχίας βρίσκεται σε έναν ισχυρό αλλά συχνά υποτιμημένο πόρο: Το Ψυχολογικό Κεφάλαιο.

Το Ψυχολογικό Κεφάλαιο (Psychological Capital ή PsyCap), είναι μια έννοια που περιλαμβάνει τέσσερα βασικά στοιχεία με το αγγλικό ακρωνύμιο HERO  (Luthans et al., 2006): Ελπίδα (Hope), Αποτελεσματικότητα (Efficacy ή Self-Efficacy), Ανθεκτικότητα (Resilience) και Αισιοδοξία (Optimism). Αυτά τα στοιχεία χρησιμεύουν ως δομικά στοιχεία για την προσωπική και οργανωσιακή επιτυχία, καλλιεργώντας μια θετική νοοτροπία που μπορεί να μας ωθήσει προς τα μπροστά, ακόμη και ενώπιον αντιξοοτήτων. Ας δούμε ένα-ένα όλα αυτά τα στοιχεία του HERO.

1. Ελπίδα (Hope): Καύσιμο φιλοδοξίας

Η ελπίδα δεν είναι απλώς ευσεβής πόθος – είναι μια δυναμική γνωστική διαδικασία που περιλαμβάνει τον καθορισμό ουσιαστικών στόχων και τον προσδιορισμό των μονοπατιών για την επίτευξή τους. Στον εργασιακό χώρο, τα άτομα που ελπίζουν είναι πιο πιθανό να επιμείνουν στις προκλήσεις, οδηγώντας σε αυξημένη εργασιακή ικανοποίηση και απόδοση. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι εργαζόμενοι με υψηλή ελπίδα δεν είναι μόνο πιο παραγωγικοί αλλά και πιο αφοσιωμένοι στην εργασία τους. Αυτή η δέσμευση συμβάλλει σε μια θετική οργανωσιακή κουλτούρα.

2. Αποτελεσματικότητα (Efficacy): Εμπιστοσύνη στη δράση

Η αυτοαποτελεσματικότητα, ή η πίστη στην ικανότητά μας να επιτελούμε καθήκοντα, είναι μια ισχυρή δύναμη που καθορίζει την επιτυχία. Τα άτομα με υψηλή αυτοαποτελεσματικότητα είναι πιο πιθανό να αναλάβουν απαιτητικά καθήκοντα, να επιμείνουν μπροστά σε αποτυχίες και τελικά να πετυχαίνουν τους στόχους τους. Οι έρευνες δείχνουν πως οι εργαζόμενοι με υψηλή αυτοαποτελεσματικότητα είναι καλύτερα εξοπλισμένοι για να περιηγηθούν στις πολυπλοκότητες του σύγχρονου εργασιακού χώρου. Αυτή η αυτοπεποίθηση συνδέεται με αυξημένη εργασιακή απόδοση και εργασιακή ικανοποίηση.

3. Ανθεκτικότητα (Resilience): Ισχυρή ανάκαμψη

Η ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα να ανακάμπτεις από αναποδιές και αντιξοότητες. Σε έναν κόσμο συνεχών αλλαγών, τα ανθεκτικά άτομα και οι οργανισμοί, όχι μόνο επιβιώνουν, αλλά και ευδοκιμούν. Τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως τα ανθεκτικά άτομα παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα ευημερίας και είναι πιο προσαρμοστικά στις αλλαγές. Οι οργανισμοί που ενισχύουν την ανθεκτικότητα των εργαζομένων τους εμφανίζουν μικρότερο κύκλο εργασιών και αυξημένη συνολική απόδοση.

4. Αισιοδοξία (Optimism): Θετικές σκέψεις για το μέλλον

Η αισιοδοξία είναι κάτι περισσότερο από το να βλέπεις το ποτήρι μισογεμάτο. Είναι μια νοοτροπία που προβλέπει θετικά αποτελέσματα και βλέπει τις προκλήσεις ως προσωρινές και αντιμετωπίσιμες. Οι έρευνες αποδεικνύουν ότι τα αισιόδοξα άτομα τείνουν να βιώνουν λιγότερο άγχος, και έχουν καλύτερη υγεία και μεγαλύτερη συνολική ικανοποίηση από τη ζωή τους. Στον εργασιακό χώρο, μια κουλτούρα αισιοδοξίας συνδέεται με αυξημένη δημιουργικότητα και καινοτομία.

Καθώς υποδεχόμαστε το νέο έτος, η καλλιέργεια του Ψυχολογικού Κεφαλαίου δεν είναι απλώς μια απόφαση, αλλά μια μεταμορφωτική στρατηγική. Για τα άτομα, είναι ένας οδικός χάρτης προς την προσωπική επιτυχία και ολοκλήρωση. Για τους οργανισμούς, είναι ένα σχέδιο για τη δημιουργία μιας θετικής, ανθεκτικής και υψηλής απόδοσης κουλτούρας. Η επένδυση στην ανάπτυξη του Ψυχολογικού Κεφαλαίου μπορεί να λάβει διάφορες μορφές, από πρόγραμμα Webinars για θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, προγράμματα κατάρτισης (π.χ. όπως αυτό που πραγματεύεται το άρθρο, κουλτούρας, ηγεσίας, κ.ά.), δημιουργία υποστηρικτικού πλαισίου (π.χ. γραμμή τηλεφωνική γραμμή 24/7), έως ατομικές πρωτοβουλίες καθοδήγησης και mentoring. Αναγνωρίζοντας και καλλιεργώντας αυτά τα στοιχεία, μπορούμε συλλογικά να ανοίξουμε το δρόμο για μια χρονιά ανάπτυξης, επιτευγμάτων και ανθεκτικότητας.

Ας ξεκλειδώσουμε λοιπόν την επιτυχία το 2024 - είθε να είναι μια χρονιά γεμάτη ελπίδα, αποτελεσματικότητα, ανθεκτικότητα και αισιοδοξία, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για προσωπικούς και οργανωσιακούς θριάμβους!
 

Επιμέλεια:
 Ίριδα Καρασμάνογλου, Οργανωσιακή Ψυχολόγος
 
ErgoWell-being  by Ergonomia

 

Reference:
Luthans, F., Youssef, C. M., & Avolio, B. J. (2006). Psychological capital.
https://doi.org/10.1093/acprof:oso/9780195187526.001.0001
Oxford Academic is Oxford University Press’s (OUP) academic research platform

Τύπος άρθρου

Νέα του Κλάδου
2024-01-18